La Viquipèdia és una enciclopèdia oberta elabora
da en col·laboració amb alguns dels seus propis lectors.
Un projecte iniciat el març de 2001 i on es demana la cooperació d'experts en cada tema. El català, és un més del idiomes en que la podem trobar.
Un munt de gent està constantment millorant la Viquipèdia,
realitzant-hi milers de canvis cada hora que s'enregistren íntegrament
en historials de cada article, i també a la pàgina de canvis recents. Aquells canvis que no són gaire apropiats, amb freqüència es treuen ràpidament.
Una de les qüestions que ens plantegem és: I per què col·laborar amb la Viquipèdia i no crear-la? la resposta és molt simple, " perquè el que és interessant és el coneixement de la humanitat, no els projectes personals; perquè l'objectiu no és el protagonisme sinó la col·laboració".
Les meves companyes de grup i jo, hem posat en pràctica aquesta eina de caire educatiu, col·laborant comprensivament amb la Viquipèdia, realitzant l'
exercici del bloc de l'assignatura de GTIC, en el qual hem portat a terme els següents pasos:
1. Hem visitat la pàgina de la Viquipèdia i totes hem
creat un compte per poder col·laborar cadascuna a l'hora d'introduir, ampliar o acabar, la informació que aportarem.
2. El següent pas, ha sigut escollir un article interessant per aportar la nostra informació. Nosaltres hem escollit l'article: "
El llenguatge" i en concret, hem volgut aportar informació sobre les
competències del llenguatge, ja que ha classe de COED (Comunicació Oral, Escrita i Digital) ho estem treballant.
3. Un cop llegit l'article, hem decidit quin lloc és més adequat per introduir aquesta formació i varem decidir fer-ho després del punt número 6. Seguidament, varem clickar la pestanya "modifica" per poder inserir un nou punt.
Un cop creat, comencem a introduir la informació que hem escollit. Per ampliar, corregir o acabar la tasca, cadascuna ha clickat l'opció "modifica" del punt de l'article que estem treballant.
Seguidament per acabar i guardar els canvis s'ha de marcar l'opció "Desa la pàgina".
Com diu el requadre, hem de fonamentar la nostra informació amb fonts verificables i hem de citar-les en l'article de la Viquipèdia. Per portar a terme aquest apartat, hem de clickar l'opció
s'ha d'introduir al requadre que sortirà el "
Text de referència" i després marcar l'opció "
Insereix". Tot seguit, ho podràs veure a l'apartat de "
Referències" de l'article.
La tasca finalitzada, podreu veure-la en el següent enllaç:
Amb aquest exercici, he après a realitzar una tasca col·laborativa amb la Viquipèdia de manera educativa i solidaria. També he après que treballar amb "wikis" és una eina més eficaç per treballar en grup (tothom pot corregir, afegir, modificar o acabar informació en el mateix document) i més potent que el suport paper, ja que ho pots compartir amb moltes més persones a part de les teves companyes de grup i el professor.
I a més a més, he treballat una de les competències crítiques del mòdul, d'àmbit social: treballar en equip de manera responsable i cooperativa en entorns presencials i virtuals, desenvolupant les relacions interpersonals i afrontant els conflictes positivament.