dissabte, 8 d’octubre del 2011

Repassem...

Resum classe 03.10.2011

El Wiki i la Viquipèdia

Tota la classe d’avui ha sigut dedicada a tractar el tema dels “wikis” i la “Viquipèdia”.

Al començament de la classe, no tothom sabia què és un wiki, però la gran majoria (crec que tothom) alguna vegada en la seva vida havia treballat amb la Viquipèdia, una eina col·laborativa, un projecte per la creació d’una enciclopèdia gratuïta, lliure i accessible per a tothom, la qual et permet revisar, escriure i sol·licitar articles (informació).

Però, què és un wiki?

Definirem un wiki com un lloc web on les seves pàgines poden ser editades per múltiples col·laboradors a través del navegador web.

Veieu el següent vídeo per entendre millor:


Com es crea un wiki?


Seguint amb els wikis, aquestes han sigut les característiques destacades en la classe d’avui:

  1. És una eina col·laborativa.
  2. El seu format és igual per a tothom.
  3. El podem trobar en diferents idiomes.
  4. Tothom pot crear-lo i editar, modificar o ampliar informació.
  5. Son instantanis.
  6. Serveixen per crear i compartir informació entre tots.
  7. Hi ha diversos servidors de creació, el més destacat el “wikispaces.com”.
  8. Es poden fer permisos de publicació.
  9. Des del punt de vista educatiu, el wiki és més potent que un treball en paper, ja que aquest últim, es considera una tasca cooperativa.
Fent un petit parèntesis dins d’aquest punt, a classe va sorgir la qüestió sobre las diferencies entre una tasca cooperativa i una tasca col·laborativa. Definint-les breument:

Tasca cooperativa: Diferents persones es divideixen les tasques per acabar-la. En educació, no és una bona eina perquè solament aprens la teva part.
Tasca col·laborativa: Treballada també amb diferents persones que es comuniquen entre ells i arriben a acords per a repassar, ampliar, corregir les diverses tasques. En l’educació, és molt bona perquè totes les persones participants aprenen fent i treballant totes les parts.

  1. Riscos del wiki:
a.) Tothom que és usuari de la Viquipèdia pot eliminar “wikis”, editar-los o modificar-los ja sigui per un bé d’ampliar informació bona o també poden haver actes de vandalisme.
b.)  No tota la informació (articles) son ben citats, es a dir, no son fiables. S’ha de comprovar aquesta informació per exemple amb les cites.

  1. Avantatges del wiki:
a.)  Hi ha un apartat nomenat “Historia” que et diu les persones que han col·laborat en l’article, com també, podem veure l’última persona que l’ha modificat.
b.)   Hi ha l’opció de tornar a publicar l’última versió guardada.
c.)  És una eina col·laborativa on aprèn tothom a comunicar-se i a treballar en equip ja que, a vegades tots els col·laboradors poden que no estiguin d’acord i han d’arribar a una solució consensuada (Apartat Discussió).

Altre qüestió plantejada a classe va ser la següent: ara que ja sabem què és un wiki, com funciona i les seves característiques; i també sabem què és un bloc, quines diferencies hi ha entre un wiki i un bloc?

Veieu la següent presentació (feta amb Slideshare un programari lliure on els usuaris poden enviar les seves presentacions Powerpoint o OpenOffice, per ser visualitzades online amb el format flash) amb les seves diferents característiques.

Recordeu tots els programes que ens ajudaran a penjar coses en el nostre bloc, per exemple:

Slideshare: presentacions.
Scribd:  Documents Word.
Picassaweb: Imatges en forma de presentació.
Twubs: hashtags
Wikispaces: wikis
Etc.

Diferències comentades a classe:

  1. El boc es caracteritza per trossos d’informació que vas publicant, mentre que el wiki, es treballa sempre el mateix cos de la informació.
  2. El wiki s’ha d’editar un per un, en canvi al bloc pot ser editat a la vegada per més d’un.
L’últim punt comentat a la classe d’avui, ha sigut els “Valors Pedagògics dels wikis” per coneix-se’ls clickeu el següent enllaç:


Abans d’acabar amb el resum de classe, m’agradaria recordar-vos una altre qüestió que ha sorgit en el dia d’avui i que podem reflexionar, aquesta es la següent:

Perquè col·laborar amb la Viquipèdia i no crear-la?

La resposta és molt simple, és més interessant el coneixement de la humanitat que els projectes personals. No hem de ser protagonistes, hem de compartir i ser més companys.

Per altre banda, hem de tenir una mica més de solidaritat amb la Viquipèdia ja que durant molt de temps, li hem agafat molta informació i seria molt bo participant retornant-li una mica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada