dilluns, 14 de novembre del 2011

El Llenguatge Audiovisual


Un dels principals objectius educatius de l'escola és ensenyar a llegir i a escriure.  Dins d'aquesta, utilitzem el llenguatge verbal per portar a terme aquest aprenentatge, però  hi ha un altre tipus de llenguatge que utilitzem tant o més que aquest... es tracta del "llenguatge audiovisual", un llenguatge que es caracteritza per la utilització de la imatge i el so amb la finalitat d'ensenyar i educar a través d'emocions i sentiments.

Per entendre millor el que és el llenguatge audiovisual i com s'ha d'utilitzar, a classe de GITIC, varem portar a terme un exercici on el professor, primerament, ens va posar un vídeo titulat "Breu història de Catalunya" de la web Edu3.cat i que podeu veure a continuació (no veure més de 5-6 minuts): 

Edu3.cat

Solament havíem vist uns pocs minuts, quan el professor va clicar al "pause" i va preguntar a una companya de classe si li podia explicar de que tractava, així com li va fer algunes preguntes concretes sobre el tema i l'alumne no va saber respondre.

El motiu d'aquesta falta d'atenció va ser el tipus de vídeo que es mostra en aquest cas, és un vídeo lliçó, on s'utilitza un mitjà audiovisual per transmetre continguts orals i per tant, no s'utilitza bé el llenguatge audiovisual perquè no transmet cap emoció ni sentiments, és un vídeo que aniria bé per estudiar, però no pas per aprendre al moment; un bon exemple ha sigut, que l'alumne no ha après veient aquest vídeo.

Tot seguit, el professor ens va posar aquest altre vídeo "Dinner for two":



Per contra, en aquest vídeo no es transmeten continguts orals, però quan el professor va preguntar de que tractava i algunes coses concretes sobre el vídeo, tothom va saber respondre. Tothom ha aprés veient aquest vídeo!
 
Es tracta d'un vídeo motivador, utilitza bé el llenguatge audiovisual perquè no es dedica a transmetre continguts orals, sinó únicament imatges i sons (música amb intenció) amb la finalitat de que tothom aprengui a través dels sentiments i emocions. Aquest tipus de vídeo s'utilitza per treballar en grup i fer classes dinàmiques i col·laboratives.
 

Per concloure aquesta entrada, hem de dir que el bon llenguatge és el que comunica amb sentiments i emocions. I com hem pogut veure, un bon llenguatge per comunicar-se a través de les emocions és el "llenguatge audiovisual", però recordeu que s'ha d'utilitzar bé.

Per altra banda, també s'ha de tenir clar, que no és el mateix utilitzar un mitjà audiovisual que el llenguatge audiovisual. "No es tracta d'utilitzar mitjans audiovisuals, sinó d'expressar-se audiovisualment"
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada